BİT

BİT İLAÇLAMA
    Bitler 2-5mm boyunda olan sarı renkteki dış parazitlerdir, 6 tane bacakları vardır. Bitler uçamaz, sıçrayamaz, tırmanarak hareket sağlarlar. Kafa bitleri karınların altındaki boşluktan nefes alırlar. Buradan kalın ve yapışkan sıvılarını salgılarlar, bu

Entokar İlaçlama

arada bitin nefes alması 20dk süreyle durur. Bu süre içerisinde bitler yavaşlar, yakalanması kolaylaşır. İnsanların ve memeli hayvanların kanlarını günde birkaç defa emerek beslenirler. Erişkin bitler uzun süre beslenmeden yaşayabilir. Kasık biti, baş biti, vücut bitiolarak ayrılırlar. Kıl, saç ve çamaşırlara yumurtalarını(sirkelerini) yapıştırırlar. Kişilerin şahsi eşyalarıyla ortam değiştirir, yayılırlar. Ev ve okul gibi toplu yaşanılan ortamlar bitlerin yayılması için en uygun ortamlardır. Bu nedenle bit ilaçlaması bu yerlerde dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bitlerin ısırıkları şiddetli kaşıntılara yol açar, ısırılan yerlerde deri koyulaşır ve lekeler oluşur. Bitler zararlı ve salgın hastalıklara yol açar, sarıhumma ve tifüs en tehlikeli hastalıkların başında gelir.

BİT İLAÇLAMASI NASIL YAPILIR ?
     Genel olarak bit ve benzeri haşereler sıvı püskürtmeli ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Bu uygulama için ilaçlama firmalarından yardım almanız mümkün. Evinizde yapacağınız uygulamalar bu haşerelerin tamamen ortadan kalkmasını sağlamayabilir.

BİTLERİN KAÇ ÇEŞİTİ VARDIR ?
     *Baş biti(Pediculus humanus capitis)
İnsanların başında yaşayan bu bitin büyüklüğü 2-3mmdir. Yumurtalarını en çok kulak arkasına, saç kıllarının diplerine kitin kılıfı ile sıkıca yapıştırırlar. Yumurtalar 2-3 hafta içerisinde erginleşirler. İnsan biti en yaygın olan bit türüdür.

     *Kıl biti(Phthirus pubis)
Baş hariç, vücudun göğüs, sakal, gibi yerlerde kıl diplerine gömülü olarak yaşarlar. Büyüklükleri 1-1,5 mmdir.

     Kaşıntıya yol açar.

     *Elbise biti(Pediculus vestimenti)
     Vücudun az tüylü veya tüysüz yerlerinde yaşamayı tercih ederler.3-4mm boyları vardır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine bırakırlar. Çok tehlikeli olan Tifüs hastalığının bulaşmasında büyük rol oynar. Tifüs mikrobu bu bitin bağırsağında yaşar dışkılarıyla insanlara mikrobu bulaştırırlar.

     Bitki özü emen yaprak bitleri hayvansal bitlerden ayrıdır. Yosun, mantar ve çiçek tozları beslenme kaynaklarıdır ve çiğneme özellikleri vardır.