Hamam Böceği

HAMAM BÖCEĞİ (BLATTARİAE) İLAÇLAMA;

      Hamam böceği insanların en çok rahatsız oldukları haşere türlerinden biridir. Özellikle sıcak mevsimleri seven hamam böceklerinin, Güney Amerika'da birçok türüne rastlamak mümkündür. Hamam böceklerinin kafasında bulunan uzun antenler, bu zararlı canlılar için nemin ve yiyeceğin yerini bulmalarında önemlidir. Her maddeyi

Entokar İlaçlama

yiyebilen hamam böcekleri, özellikle nişastalı ve şekerli gıdaları çok severler. 

      Hamam böceği haşere türleri içerisinde en çok ve en hızlı üreyen böcekler olup, aynı zamanda evlerde de en çok görülen böceklerdir. Eklembacaklılar sınıfında incelenen hamam böceği, 6 bacaklıdır. Üremelerini yumurtlayarak yapan hamam böceği haşeresi, kapsüller halinde yumurta bırakır. Her kapsülde ortalama 35–40 yavru bulunur. Bu kapsülleri dişi hamam böceği bir süre sırtında taşıyarak, gezdiği her yere bırakır. Hamam böceği haşeresi ömürlerinin %75’ini dinlenerek geçiren, oldukça tembel canlılardır. 

      Çok pis olan hamam böcekleri, lağımlarda, çöplüklerde ve her türlü pis alanlarda gezip, beslendiklerinden dolayı çok mikroplu böceklerdir. Ev içlerinde önce banyo ve mutfağa yerleşen hamam böceği, tedbir alınmaz ise kısa sürede yüzlerce çoğalıp tüm eve yayılır. Dünya üzerinde yaklaşık 5000 civarında hamamböceği çeşidi olduğu söylenir. Hamam böceğinin bedeninin üst kısmı kanatlı ve kitin denilen sert bir madde ile kaplıdır. Bu sert kabuk hamam böceklerinidışetkilerden korur. Hamam böceğinin ayakları çok güçlüdür. Çok çabuk hareket edip, çok uzun yollar yürüyebilirler. Hamam böceklerinin boyları türlerine göre değişir, fakat ortalama bir hamam böceğinin boyu 5 cm kadardır. 

      Çok dayanıklı olan hamam böceği haşeresi, yapı itibari ile radyoaktif maddelere bile dayanıklıdır. Çok sıcaklarda ve çok soğuklarda dahi yaşayabilirler. Halk arasında hamam böceklerinin birçok ismi vardır. Bu isimler Alman hamam böceği, Oryantal hamam böceği, karafatma, kalorifer böceği, kakalak, kara böcek şeklindedir. Hamam böcekleri özellikle insanların yaşadığı alanlara yerleşmeyi tercih ederler. Çünkü insanların yaşadığı alanlar sıcaktır ve yiyecek bulmaları çok kolaydır. 

Hamam böcekleri insanların yaşadıkları alanlarda buldukları besin maddelerinin üzerinde dolaşarak, bu besinlerden beslenirler. Bu beslenme esnasında besinlerin üzerine salya, dışkı ve yumurtalarını bırakarak, bu gıdaları tüketen insanlara hastalık bulaştırırlar. Hamam böceğinden insanlara bulaşan hastalıklar: verem, hepatit, gıda zehirlenmeleri, dizanteri gibi hastalıklardır. 

      Verem: Verem hastalığına, koch basili denilen bir virüs neden olur. Verem hastalığı bulaşıcı ve salgın bir hastalıktır. Özellikle akciğer başta olmak üzere kemiklere, böbreklere, eklemlere ve beyin zarına yerleşir. Veremli insanlarda sürekli öksürme görülür ve bu öksürme esnasında bu mikroplar etrafa saçılır. Bu ortamlarda bulunan insanlar, özellikle oda havasız ise bu hastalığa yakalanabilir. Bünyesi sağlam olan kişilerde, verem mikrobu vücuda girer fakat etkisini, bünye zayıfladığı anda gösterir. Hamam böceği verem mikrobu bulaştırabilen bir haşeredir. 

      Gıda zehirlenmeleri: Gıda zehirlenmelerine, daha çok bakteriler sebep olur. Bu bakteriler gıda zehirlenmelerinin yanında, bağırsak kurtlarına da neden olur. Özellikle hamam böceği gibi pis böceklerin, gıdalar üzerinde gezerek mikroplarını bırakması ile bu gıdaları tüketen insanların yakalandıkları bir hastalıktır. 

      Dizanteri: Dizanteri hastalığı da bulaşıcı ve salgın bir hastalıktır. Dizanteri hastalığına yakalanan kişilerde ilk olarak ateş, ishal, iştahsızlık ve mide bulantısı başlar ve zamanla kanlı ve sümüksü dışkılar görülür. Dizanteri hastalığı hamam böcekleri tarafından bulaşan hastalıklardandır. 
  
      Hepatit B virüsü: Hepatit virüsünün bir diğer adı da sarılık hastalığıdır. Hepatit hastalığı, mikroorganizmaların oluşturduğu mikropların karaciğere yayılmasıyla oluşan iltihap hastalığıdır.  A,B,C,D,E,G harfleri ile adlandırılmış 6 virüsten oluşur. Hepatit hastalığı, virüslerin oluşumunu takip eden süre sonunda halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, derinin ve gözakının sararması ile kendini belli eder. Hepatit B hastalığı, genellikle kirli suların içilmesi ve virüs taşıyan dışkıların sebze ve meyveler yolu ile ağızdan alınmasıyla ortaya çıkar. Ev içlerinde hamam böcekleri de gıdaların üzerine salya ve dışkılarını bırakarak, bu gıdaların tüketen insanların Hepatit B hastalığına yakalanmalarına sebep olur.