Pire

PİRE İLAÇLAMA
    Pire eklem bacaklılar grubunda incelenen küçük haşerelerdir. Pire boyu 3–4 cm civarında olan, hareketini zıplayarak sağlayan ve kan emerek beslenen canlılar için zararlı haşere türüdür. Renkleri çoğunlukla kahverengi ve kızılımsı olan pire canlısı, oluşumunu üç evrede tamamlar. Bu evreler yumurta, larva ve pupa dönemidir. 

Entokar İlaçlama

    Zıplama yeteneği çok güçlü olan pireler, 50 cm dikey, 50 cm yatay olarak zıplayabilir. 6 adet tüylü bacakları olan pire haşeresinin, ön bacakları kısa arka bacakları ise uzundur. Pirelerin arka bacakları çok güçlüdür ve zıplamasını bu bacaklar sağlar. Pirelerin ayaklarının 2 tanesi kafa bölümünden, 4 tanesi ise vücut bölümünden çıkar. Pirenin boynu yoktur, vücutları ile kafa kısmı bütündür.Genellikle hayvanlarda görülen pireler, üzerinde yaşadığı canlının ismini alır.

    Sürekli insanlardan ve hayvanlardan kan emerek beslenen pire haşeresi, çok esnek bir yapıya sahiptir. Pire kendi ağırlığının 20 katı kadar kan emer. Pire çok çabuk çoğalıp, çok çabuk üreyen haşerelerdir. Bir günde 50–60 yumurta bırakabilir. Pire yumurtaları 8 saat içinde olgunlaşır ve yumurtadan çıkar. Yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşan pireler, kan emerek beslenebilecekleri ve sıcak canlılar olan kedi ile köpek ararlar. Canlılar âleminin en yükseğe zıplayan canlısı olma özelliğine sahip olan pire zıplamasını şu şekilde yapar. Pire zıplaması, pire canlısının vücudunda bulunan proteinler sayesinde gerçekleşir. Pire sıçraması gerektiği anda, arka bacaklarını kuvvetli bir şekilde kasar. Bacak kaslarının üst tarafında bulunan proteinler bu bölgeyi sıkıştırır ve gergin bir yay şeklini alan bacaklardaki enerjinin boşalması ile pire zıplaması gerçekleşmiş olur.

    Pirelerin yaşayabilmesi için sürekli kan emmesi gerekir. Bu durum pirelerin hastalık taşıyan canlılar olmasına ve bu hastalığı da insanlara bulaştırmasına neden olur. Hastalıklı bir canlıdan aldığı kanı, diğer konakçısına bulaştıran pireler bu nedenle dikkat edilmesi gereken haşerelerdendir. Pire ısırması, pire ısırdığı anda hissedilmez. Bunun nedeni pire ısıracağı bölgeye ağzından bir sıvı bırakır ve bu sıvı deriyi uyuşturur. Bu sebeple pire ısırığını insanlar fark etmezler. Pire ısırması sonucu deride kızarıklık, kabarma ve şiddetli kaşınma olur.

    Pirelerden insanlara bulaşan hastalıklar; dizanteri, veba, tifüs, çeşitli cilt hastalıkları ile alerjik hastalıklar ve humma hastalığıdır. Dünya üzerinde birçok çeşidi bulunan pire haşeresinin ortalama 2000 kadar çeşidi vardır. Her türlü iklim şartlarında yaşayabilen pire zararlısı, özellikle yaz aylarını ve sıcak yerleri severler. En çok bilinen pire türleri arasında insan piresi, köpek piresi, kedi piresi, toz piresi, kar piresi, pamuk piresi, kül piresi, fare piresi, su piresi, ağaç piresi bulunmaktadır. Evde pire bulunmasının başlıca nedenleri arasında, ev içlerinde beslenilen köpek ve kedi gibi canlılardan gelmesidir. Bu nedenle evlerde beslediğimiz canlıların rutin temizliklerini aksatmayıp, dışarıdan ev içine sokakta yaşayan kedi ve köpek gibi canlıları sokmamalıyız. Pireler insan sağlığı açısından oldukça zararlı canlılardır. Çok hızlı üreyip, çok sayıda çoğalan pireler ile mücadele etmek güçtür.

    Bu nedenle pireden korunmak için ferdi olarak mücadele etmek bir sonuç vermez. Pirelerden kurtulmak için mekânınızı ilaçlatmanız gereklidir. Fakat pire ilaçlaması yaptıracağınız ilaçlama şirketinin yasal olmasına ve profesyonel çalışmasına dikkat edilmelidir. Pire ilaçlama konusunda her türlü desteği, sektöründe lider, Sağlık Bakanlığı onaylı ve uzman ilaçlama ekibine sahip, Entokar ilaçlama şirketimizden sağlayabilirsiniz. Bizi arayın sizleri en kısa ve en güvenilir şekilde Pire haşeresinden kurtaralım.