Tahta Kurusu

Tahta kurusu 2-2,5mm büyüklüğünde oval, yassı, 6 ayaklı pas renginde bir böcektir. Ezilerek öldürüldüğünde pis koku çıkartır. Diğer böceklerin aksine ezildiğinde kan görülür.Tahta  kurusunun baş kısmında iletişim sağlayan ve tehlike algılayan bir çift anten bulunur. Yatak yorgan aralarında, çekyat aralarında, dolap içlerinde görülür.

Entokar İlaçlama

    Yumurtlama döneminde yaklaşık olarak 200 yumurtayı uygun ortamlara bırakırlar. Yatak, yorgan, dikiş kenarları, koltuk köşeleri gibi yerlere bırakılan yumurtalar erişkinliğe ulaştığı zaman yumurtadan çıkarlar. 

Tahta kurusu insanları ısırdığı zaman kendi ağırlıklarının 5-6 katı kadar kan emebilirler. Bu ısırıklar çocuklar üzerinde fazla reaksiyon gösterir. Tahta kurusu ısırdığı yeri kabartır, kızartır, şişirir, aşırı kaşıntı yapar. İnsanlar evlerinde gördükleri bu böcek türünü tahta kurdu ile karıştırabilirler. İki böcek birbirinden farklı yapıya sahiptir. Tahta kurdu insan ısırmaz ve insana yaklaşmaz, tahta kurusu ise insan kanı emer. Sadece isim benzerlikleri vardır, başka özelliklerinden hiç birisi benzemez. Çekyat altı, kanepe köşeleri, dikiş aralarında gezer ve saklanırlar.

    Tahta kurusu en tehlikeli böcek türlerinden birisidir. Kızıl kahverengi renkte olan bu böcekler 5mm büyüklüğünde olurlar. İnsanlar uyuduğu zaman geceleri ortaya çıkar ve kan emerek beslenirler. Kan emen bu haşereler kanın pıhtılaşmasını önlemek için özel bir sıvı salgılarlar ve kan emdiklerini hissettirmemek için anestezik bir madde enjekte ederler.

    Tahtakurusunun 75 çeşidi bulunur, bunlardan en çok bilineni (cimex Lectularius) cinsidir. Kan emici olan bu haşere kan emdiğinden hastalık taşıma özelliğine sahiptir, bu şekilde kanını emdiği insanların hastalıklarını birbirine taşır. Günde 4-5 defa kan emebilirler. Tahtakurularının karın bölgeleri çok geniş yapıdadır. Bu böcek türleri çok kan emdiğinden ve kan emdiği canlının üzerinde fazla durduğundan pis kokarlar. Tahta kurusunun bir başka türü de Orta Afrika da yaşayan Cimex rotundadus'tur. Mücadelesi zor hayvan türüdür ancak profesyonel yardım alınarak bu haşerelerle mücadele edilir.

TAHTAKURUSU NE İLE BESLENİR?
    Tahta kuruları kan emerek beslenen haşerelerdir. Emdikleri kanı zor hazmederler, bunun için günlerce beklemek zorunda kalırlar.

TAHTA KURULARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
    Tahtakuruları sürekli çiftleşme halindedir. Eşlerini ayırt edemedikleri için erkeklerle de çiftleşebilirler.Bu şekilde çiftleştikleri için tahtakurularında çift cinsiyet görülebilir.

TAHTA KURULARININ BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR NELERDİR?
    Tahta kuruları yuvalarını yaptıkları çekyat altı, yastık, yorgan arası dolap gibi yerlerden geceleri çıkıp kanımızı emmek için gelirler. Tahta kurularının bulaştırdığı hastalıklar; pasteurella pestis-alerjik reaksiyonlar-M.Leprae,Bacillus anthracis-B.Recurrentin diye adlandırılan bir çok hastalık bu haşerelerden bizlere bulaşabilir.

TAHTAKURUSUNUN KAÇ ÇEŞİTİ BULUNUR?
    Tahtakurusunun 75 çeşiti bulunur. En çok yaygın olan ve bilinen tahtakurusu (cimex Lectularius) Orta Afrika da yaşayan Cimex rotundadus'tur.

BİR BÖCEĞİN VEYA HAŞERENİN TAHTAKURUSU OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ?
    Doğada yaşayan birçok haşere cinsi birbirine benzeyebilir. Ama bizim bilemediğimiz birçok özellikle de birbirlerinden ayrılabilirler. Şekil itibarı ile tahtakuruları oval, yassı, 6 ayaklı olup pas rengindedir. Ezilerek öldürüldüklerinde diğer böceklerin aksine kan çıkar ve etrafa pis koku yayarlar. Kan emerek beslenirler geceleri aktiftirler ısırdıkları yerler kabarır, kaşınır ve kızarır.

TAHTAKURULARI NEREDE YUVALANIR VE YUMURTLARLAR?
    Tahtakurusu kendine yumurtlamak için yorgan, yastık arası koltuk kanepe araları, dikiş araları gibi yerleri seçerler. Buralarda yumurtlar ve çoğalırlar. Dişi tahtakuruları yumurtlama döneminde 200 kadar yumurta bırakırlar.

TAHTA KURULARI EVİMİZE NEREDEN, NASIL GELİR?
    Bu böcekler evlerimize dışardan alınan eşyalardan, eve ziyarete gelen insanlardan taşınarak yaşam alanlarımıza yerleşir.

TAHTA KURUSUNUN BOYU NE KADARDIR?
    Tahtakuruların büyük veya küçük olmaları, yaşadıkları alanlara ve beslenmelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.0,5mm -1cm arasında değişen büyüklükleri vardır.

TAHTA KURUSUNUN MÜCADELESİ İÇİN NE YAPILMALIDIR?
    Tahtakurusunun mücadelesinde evinizde tek başınıza yapacağınız mücadele ve uğraşlar bu haşerelerin yok olmasında kesinlikle çözüm sağlamaz. Bu canlılardan kurtulmak istiyorsanız ilaçlama firmalarından yardım almanız en doğru karar olacaktır.

TAHTAKURUSU İLAÇLAMA
    Tahtakurusu ilaçlama, uzman ekipler eşliğinde sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar ile yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılan tahtakurusu ilaçlama uygulamaları insan sağlığını olumsuz etkileyecektir